Apunts de cuina

Còpio literalment uns apunts sobre llibres de cuina que fa Núria Cortinas a Guiaosona.net per tenir-los presents:

Des dels inicis d’aquest quadern volia parlar de llibres que parlin de cuina, tant de receptes, com de gastronomia o de literatura del menjar, fa dies que pensava que ja tocava i que ho havia de fer. No oblidem que Catalunya és, històricament, la pàtria dels primers llibres de cuina, com el Llibre de Coch- apareix una profusió de moltes menes de receptaris. Trobem clàssics com el: L’art de Menjar a Catalunya, d’en Manuel Vázquez Montalban, el llibre roig de la identitat gastronòmica catalana, llibre de capçalera imprescindible per a qualsevol que vulgui construir una bona biblioteca de la cuina catalana. Trobem llibres com La cuina i els aliments de Mcgee Harold, qualificada com “una obra mestra” quan va aparèixer l’any 1984. La cuina i els aliments s’ha convertit en la Bíblia dels amants i professionals de la gastronomia de tot el món perquè explica d’on vénen els aliments, què se’ls fa exactament al cuinar-los, com els transforma els mètodes de cocció i com fem perquè es transformin en alguna cosa nova i deliciosa. “La cuina d’avui”, és tot un clàssic dels receptaris catalans. Publicat per primer cop l’any 1967, es va popularitzar gracies a les seves receptes pròximes, senzilles i sobretot, molt fiables. Una generació de catalans han après a cuinar gracies a les seves pagines. Aquesta edició de La cuina d’avui, quaranta anys desprès de la primera, és alhora un reconeixement al mestratge de Glòria Baliu i una reivindicació del llibre, que es manté tan pràctic i útil com el primer dia. Sovint el trobes a les lleixes de les cuines casolanes, llàntiat, esquinçat, masegat. Un llibre que era i és un rebost de saviesa i de seny a la cuina, això com un homenatge devot a tota una historia de cuineres (i també de cuiners) de la nostra petita pàtria. Del pròleg d’Ignasi Riera.

Corpus de la Cuina Catalana, la Bíblia de la cuina catalana tradicional, el receptari més complet fins al moment. 864 receptes entre entrants, primers plats, segons plats i postres, que es consideren tradicionals de la nostra cuina. Totes les receptes estan ordenades alfabèticament. També hi ha un glossari de termes culinaris i un índex per productes i per tipus de plat. Els autors, supervisats per un equip d’experts, entre els quals Toni Massanés, Xavier Mestres i l’antropòleg Jesús Contreras, han recorregut totes les comarques de Catalunya a la recerca de les receptes més característiques de cada zona.

No voldria oblidar-me del que va guanyar el premi Gourmand Cookbook Awards 2007, ja que ha estat considerat el millor llibre en català en diferents categories. S’anomena “Receptes entrelligades”, de Paulina Vergés. Quan es prepara un menjar, sempre n’acaben sobrant ingredients, ja siguin crus o cuinats. Aquest llibre vol recollir uns quants exemples. Primer elaborem un plat i, tot seguit, n’explica la derivació.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Els bunyols de vent

Crema de moresc

La nostra carbassa i els bunyols (II)